The Building

The Lyric Theatre, with its faceted timber interior and stunning exterior made of Belfast brick, glass and steel, was one of six buildings shortlisted for the 2012 Stirling Prize and was designed by Irish architects O’Donnell + Tuomey.

Our new building is the result of an open architectural competition held in May 2003, and eight years immersion in the complex process of briefing, design, fundraising, demolition and construction.

The Lyric Theatre is located on the banks of the River Lagan in the south of the city and is constructed from the same red brick as the surrounding residential terraces. The building replaces a 1960’s theatre that occupied the site previously, and the new plan follows the outline of the irregularly shaped site.

Our new building is almost three times the size of its predecessor, making the most of its beautiful riverside location with ample glazed foyer spaces looking out onto the river.  Built in dramatic red Belfast brick, steel, concrete and timber, its angular exterior is a landmark on Ridgeway Street.

A multi-level atrium connects the entrance with the 389-seat auditorium, where the faceted Iroko wood lining integrates stage lighting and improves acoustics.The building also contains a performance studio for up to 170 spectators and a rehearsal room that matches the size of the auditorium stage.

The Lyric Theatre stands on a sloping site at triangular junction between the grid pattern of Belfast’s brick streetscape and the serpentine parkland of the River Lagan.

The Concept of the Lyric

The Design of the Lyric